Essi Sundman – Lasilinkki Oy – Minun tarinani

Minun tarinani

Minulle yrittäjäksi päätyminen ei ollut itsestäänselvyys, päinvastoin. Ajattelin nuorempana, etten todellakaan ala yrittäjäksi isona koska näin miten paljon äitini teki töitä. Asiaa ei helpottanut muistot koettelevasta lama-ajasta.

Lasilinkki on 38-vuotias perheyritys, jonka juuret ovat Pohjois- Karjalassa. Ukkini, äitini ja enoni perusti aikoinaan useita pieniä lasitusliikkeitä esimerkiksi Nurmekseen, Juukaan, Lieksaan ja Kuhmoon 70-luvun lopulla.

Asuessani Espanjassa vuosina 2004-2007 ukkini menehtyi ja aloin kaipaamaan juuriani ja perhettäni enemmän. Päätin tulla takaisin Suomeen. Pääsin Helsingissä vaatekauppaan töihin, mutta äitini kehittelemät lasilavuaarit ja sisustuslasit alkoivat kiinnostaa enemmän, joten päätin lähteä Lasilinkille töihin opettelemaan alaa. Olin monta vuotta työntekijänä opettelemassa ”kädet lasissa”- mentaliteetilla ennen toimitusjohtajaksi siirtymistä. Hankalaa alusta teki koko toimialan oppiminen ja ymmärtäminen. Teknisten asioiden sisäistäminen tuotti aluksi kovasti päänvaivaa, mutta suuri kiitos ja kunnia työntekijöillemme, jotka jaksoivat ja jaksavat edelleen tarvittaessa opastaa kädestä pitäen.

Miten Lasilinkki on uudistunut vuosien varrella?

Olin vuosina 2014-2017 äitiyslomalla ja kokonaan pois yrityksen päivittäisistä asioista. Suoritin samalla yrittäjän ammattitutkinnon. Äitiysloma antoi hyvää etäisyyttä työkiireistä ja palattuani töihin moni asia oli paljon selkeämpänä mielessä – tärkeimpänä kirkastunut suunta yritykselle.

Äitiyslomani jälkeen aloitimme yrityksessämme suuren kehityshankkeen Ely-keskuksen kehittämisavustuksen avulla. Brändimme piti rakentaa uudestaan siten, että se tukisi kasvua ja kansainvälistymistä. Olemme aloittaneet hiljalleen mallistomme kansainvälistämisen ja olemme mukana muun muassa Dubaissa lokakuussa järjestettävässä maailmannäyttelyssä.

Kehityshankkeeseemme kuului myös oman johtamiseni kehittäminen, sähköisen tuotannonohjausjärjestelmän käyttöönottaminen tuotantoomme sekä uudet laiteinvestoinnit. Näihin muutoksiin apua on tuonut Lasilinkin hallitustyöskentelyn kehittäminen ja ulkopuolisen asiantuntijan mukaan ottaminen.

Kuten huomata saattaa, Lasilinkin uudistuminen on ollut kokonaisvaltainen ja mikä tärkeintä – uudistuminen jatkuu edelleen. Konkreettisia tuloksia uudistumisesta alkoi näkymään viime vuonna ja erittäin ilahduttavaa on ollut kasvun mahdollistamat rekrytoinnit.

Isompia riskejä uudistumisessa olen ottanut maltillisesti. Olemme päättäneet lähteä kehittymään kannattavan kasvun kautta. Suurin riski on ollut sukupolvenvaihdokseen liittyvä, jolloin otin ulkopuolisen ammattilaisen auttamaan äitini ja minun kommunikaatiota. Onneksi asiat ovat menneet vain parempaan suuntaan sen jälkeen.

Mistä apua uudistumiseen?

Olen saanut valtavasti apua eri tahoilta tässä kehityksen tiellä. Muille yrittäjille haluaisinkin sanoa, että apua pitää uskaltaa kysyä! Kukaan ei ole kieltäytynyt, kun olen soittanut ja kysynyt, että voisitko auttaa? Pitää vain uskaltaa kysyä. Olen saanut apua muun muassa Ely-keskukselta, mentoreilta, sparraajilta, eri alojen asiantuntijoilta ja ennen kaikkea isoksi kasvaneelta verkostoltani.

Tekisin edelleen kaiken ihan samalla tavalla, vaikka monet asiat on tehty vaikeimman kautta. Olen oppinut tällä matkalla valtavasti.

Terveiset kanssayrittäjille

Muille yrittäjille haluaisin sanoa, että kasvata verkostoja, yhdessä on oikeasti enemmän. Menkää rohkeasti kysymään apua ja neuvoja, sillä pääsee pitkälle. Tee sitä mitä intohimoisesti haluat sillä liiketoiminnan kehittäminen ja kasvattaminen on välillä raskasta. Auttaa paljon, että on usko siihen omaan tekemiseen ja tekee sitä suurella sydämellä!

 

-Essi Sundman, Lasilinkki Oy – yrittäjä