TOIMITUSJOHTAJAN SAAPPAISSA – MINNA PATOSALMI, FERROPLAN OY

Miten päädyit yrittäjäksi?

Ferroplanin tarina alkaa vuonna 1983 orimattilalaisessa autotallissa, kun isäni Pentti Patosalmi perusti yrityksemme. Tällä hetkellä olemme 50 henkilöä Orimattilassa ja 20 henkilöä Latviassa työllistävä kuljetinjärjestelmiä suunnitteleva ja valmistava yritys.

Minusta tuli Ferroplanin toimitusjohtaja nelisen vuotta sitten, kun isäni siirtyi yrityksemme hallituksen puheenjohtajaksi. Perheyritysten tapaan meillä ei ollut kiirettä tehdä sukupolvenvaihdosta. Päätimme kuitenkin käynnistää sukupolvenvaihdoksen, kun henkilöstömme alkoi tiedustelemaan mitä tulee tapahtumaan ja milloin. Ferroplan Oy:n sukupolvenvaihdos toteutettiin 1.1.2016.

Olen työskennellyt Ferroplanilla täyspäiväisesti 15 vuotta. Tätä ennen tein kesätöitä sekä Ferroplanilla, kaupassa, pankissa että kielikurssin yhteydessä Englannissa hotellissa. Valmistuin kauppatieteiden maisteriksi Vaasan yliopistosta vuonna 2004.

Hankalimmalta sukupolvenvaihdoksessa tuntui hypätä aivan liian isoilta tuntuviin saappaisiin. Hyvin pian oivalsin, että polkua on kuljettava omissa saappaissa. Päätökset olisi tehtävä oman harkinnan, eikä sen mukaan, miten joku toinen – esimerkiksi edeltäjä tekisi.

Henkilöstö osana vision määrittelyä

Jo ennen toimitusjohtajaksi ryhtymistä perustin Ferroplanille avoimen johtoryhmän, jota kutsumme Dream Teamiksi. Dream Teamiin haettiin osallistujat avoimella haulla koko henkilöstöstä niin, että jokainen osasto on edustettuna. Samalla uudistin arvomme ja kehityskeskustelumme kokonaan. Lue lisää Ferroplanin blogista:

Arvot: https://www.ferroplan.fi/blogi/blog/2013/08/14/ala-arvoiset-arvot/

Dream Team: https://www.ferroplan.fi/blogi/blog/2013/11/13/dream-team-unelma-vai-painajainen/

https://www.ferroplan.fi/blogi/blog/2014/05/21/kuinka-kulkee-dream-team/

Palautekeskustelut: https://www.ferroplan.fi/blogi/blog/2014/04/02/keskiaikaiset-kehityskeskustelut/

https://www.ferroplan.fi/blogi/blog/2015/05/13/kehityskertaus/

Tämän lisäksi tarinallistimme Ferroplanin vision, jonka jälkeen henkilökunnalle toteutetussa tutkimuksessa saimme huippuarvosanat vision ja arvojen sisäistämisestä koko henkilöstön osalta. Nykyään meillä on jo uusi visio, mutta tämä on erinomainen esimerkki onnistumisesta.

Visio: https://www.ferroplan.fi/blogi/blog/2015/10/01/pikku-juttu-ferroplanin-visio/

Uudistaminen on jatkuva prosessi

Uudistaminen ja uudistuminen on liiketoiminnassa huipputärkeää. Minulle on luontaista innostua kaikesta uudesta ja tykkään innostaa myös muita mukaan uuteen. Tämä voi olla joskus myös heikkous, sillä välillä on vaikeaa viedä vanhat asiat maaliin, kun uudet seikkailut jo odottavat.

Tällä hetkellä viemme vuosi sitten uudistettuja visiota, missiota ja strategiaa käytäntöön kehitysryhmien kautta. Minulla on muutoksessa apuna myös ulkopuolinen mentori, Consense Oy:n Juhani Saarela, josta on ollut äärettömästi apua ja tukea, kun meinaan harhautua polulta.

Konepajaliiketoiminta on vähän kuin hengittäisi koko ajan ohuessa ilmanalassa. Riskejä otetaan ja kannetaan joka päivä. Osa realisoituu, osa ei. Osaa ei voi edes ennustaa etukäteen. Täysin uudelle toimialalle lähteminen on riski, jossa olemme sekä onnistuneet että epäonnistuneet rankasti. Toisaalta samalla alalla on tehty Ferroplanin suurimmat ja parhaimmat kaupat. Jos olisin osannut ennustaa tiettyjä asioita etukäteen, olisimme tehneet toisin. Pitää muistaa, että kaikkea ei voi etukäteen tietää.

Koronasta olemme toistaiseksi selvinneet melko hyvin: kaksi projektia on siirtynyt ensi vuoteen ja muutama toimittaja on ilmoittanut viivästyksistä. Näiden asioiden kanssa pystymme elämään. Syksy näyttää, miten tilanne jatkuu ja uskalletaanko uusia investointeja viedä teolisuudessa suunnitellusti eteenpäin.

Terveiset muille yrittäjille

Olette arvokkaita ja teette merkityksellistä työtä. Pidetään lippu korkealla ja tehdään aitoa yhteistyötä varsinkin näinä haastavina aikoina. Nostetaan hankalat asiat pöydälle heti, jos niitä tulee ja pohditaan yhdessä, miten homma viedään maaliin. Kaikki järjestyy lopussa ja jos ei järjesty, ei olla vielä lopussa!

 

(Alkuperäisen kuvan ottanut Seutuneloset)