Työkalu: Hyvän viikon muistilista

Etätyöskentelyssä toimistorutiinien puuttuminen saattaa sekoittaa omaa tekemistä. Toisaalta viivyttely eli prokrastinaatio tai työn ja vapaa-ajan limittyminen haastavat työntekoa. Työhön voi olla vaikea keskittyä, jos eilisen puhtaat pyykit roikkuvat näköpiirissä muistuttamassa itsestään. Siksipä onkin tärkeää pohtia omia rutiineja, aikakäsityksiä ja kalenterin suunnittelua.

Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä pätee sekä työn että kotiaskareiden kanssa. Omaa todo -listaa voi suunnitella siten, että lisää kalenteriin myös kodin askareita. Suunnittelu alkaa oman aikakäsityksen muokkaamisesta. Kun tarkastelet aikaansaamistasi, saat paljon enemmän potkua myös niiden ei niin kivojen työtehtävien tekemiseen. Aikaansaamisen tunnetta voi vahvistaa tarkastelemalla koko viikkoa päivien sijaan. Hyvän viikon muistilista auttaa suunnittelemaan, toteuttamaan ja tauottamaan omaa tekemistä.

 

Hyvän viikon muistilista

 

  1. Muuta aikakäsitystäsi. Siirry tarkkailemaan aikaansaamistasi ajan sijaan. Riko päiväsi erilaisiin paloihin. Jaa päiväsi proaktiivisiin ja reaktiivisiin tunteihin ja pidä huolta, että ensin mainittuja on aina vähintään puolet. Hyödynnä 50 prosentin sääntöä työssä ja arjessa. Puolet hyvää riittää pitkälle.
  2. Tunnista olennainen, priorisoi. Opettele tunnistamaan asiat, jotka ovat sinulle ja yrityksellesi kaikkein tärkeimmät ja hyödyllisimmät juuri nyt.
  3. Unohda work-life balance. Älä edes tavoittele sitä, koska mielesikään ei tee tätä erottelua. Anna työn ja arjen sekoittua luontevasti ja keskity tavoittelemaan hyvää ja tasapainoista elämää.
  4. Havannoi innolla. Muutos, kaiken kehittäminen, lähtee aina ihan oikeasta, itse tehdystä havainnosta. Muutos on mahdollista vain, jos oivallat, mitä haluat muuttaa.
  5. Suunnittele huolella. Suunnittele viikkosi etukäteen, edellisen työviikon päätteeksi, ja jokainen päiväsi edellisen päivän päätteeksi.
  6. Tyhjennä mieltäsi. Siirrä tekemättömiä asioita mielestä erilliselle todo-listalle ja listalta kalenterin vapaisiin koloihin, pieniinkin. Pidä listalla sekä työ- että kotiasiasi.
  7. Pidä aikataulussasi joutilaita koloja mutta täytä ne. Jotta kykenet reagoimaan asioihin, pidä kalenterissasi vapaita koloja, mutta jos ne eivät täyty tai jos päivääsi aukeaa yllättäen uusia koloja, täytä ne tekemättömillä asioilla. Säilytät rentouden, mutta lisäät aikaansaamisen ja hallinnan tunnetta.
  8. Rakenna viikkoosi muutama vakiopalanen. Analysoi viikkosi huolella ja mieti, mitä todennäköisesti tarvitset joka viikko. Varaa näille muutama kolo. Varaa myös jokaiseen viikkoon yksi pyhä aika.
  9. Rakenna itsellesi erilaisia työtiloja. Työpäivässäsi on hyvin erityyppisiä tehtäviä, jotka vaativat erilaista mielentilaa ja rauhaa. Mieti itsellesi ainakin kolme erilaista työtilaa.
  10. Muista tauot, tauot, tauot. Opettele taukojen pitämisen tapa. Jo muutaman minuutin tietoisen tauon merkitys on iso.

 

Serfioitu fasilitaattori & coach

jani@ideapakka.fi  – p. 045 2772772

Lisää ideoita? Kurkkaa ideapakka.fi