TYÖKALU: Verkostoidu fiksusti – Kuuntele ja kerro

Verkostoituminen on sekä tilaisuuksia että taitoa.

Erilaisia tilaisuuksia järjestetään julkistustilaisuuksista ja avajaisista aina cocktail-tilaisuuksiin ja verkostotapaamisiin. Enimmäkseen tilaisuuksia järjestetään kasvotusten, osa tilaisuuksista on verkon yli.

Hyvä verkostoituminen kasvotusten sisältää kaksi tärkeää elementtiä: kuunteleminen ja kertominen. Kukaan ei halua kuulla eikä kuunnella yksisuuntaista hissipuhetta tai pelkkiä ylisanoja kertojan omasta erinomaisuudesta. Suomen sana ’vuorovaikutus’ sisältää olennaisen – keskustelijoista toisen vuoro on vaikuttaa ja toisen vaikuttua, kunnes vuoro vaihtuu. Kun pidetään huolta, että vuoro tosiaan vaihtuu, kumpikin tulee kuulluksi ja saa mahdollisuuden kertoa oman tarinansa. Mutta millä pidetään huoli, etteivät ne jää kahdeksi erilliseksi tarinaksi, kuin kaksi radio-ohjelmaa peräjälkeen tai pahimmillaan jopa samaan aikaan?

 

Verkostoidu fiksusti: Joo, ja…-periaatteella

Jotta pääset luontevasti kertomaan oman viestisi ja kuuntelemaan toisia, kokeile verkostoitua Joo, ja…-periaatteella:

– “Joo” on ensimmäinen osa, jolla liitytään luontevasti ja positiivisesti jo kuultuun asiaan ja tunnistetaan edellisen sanojan viesti. Hänelle tulee kuulluksi tulemisen tunne ja arvostava olo.

– Toinen osa, eli “ja…”, lisää tarinaan omaa suuntaa ja toisaalta rakentaa jo kuullun päälle ja sen luomalle perustalle. Sanojan viesti vahvistuu ja rakentuu yhteiseksi tarinaksi.

“Joo, ja…” on mainio mekanismi, kun se pidetään tasapainossa. Siis kuuntelet sopivasti edellistä ja lisäät maltilla oman puolesi asiasta. Jos oma osuutesi on suhteessa liian vaatimaton, ette ole keskustelijoina tasapainossa, ja toisaalta jos joo-osa on pienellä ja JA-osa saa liian ison painotuksen, sinä viet osuudellasi tarinaa vahvasti vain omaan suuntaasi.

 

Kokeile erilaisia variaatioita Joo, ja…-periaatteesta:

–  Kyse ei ole ehkä niinkään paljon yksittäisistä sanoista, vaan asenteesta ja kaksisuuntaisen vastuun ottamisesta. Voit kokeilla esim. lauserakenteita “Se, mistä mä pidän tuossa, on…” tai “Entäs jos…”

– Kun kaipaat haasteita, voit kokeilla mitä vaikutuksia on ja-sanan korvaamisella mutta-sanalla. Mutta kääntää helposti sanoman erilaiseksi kuin sanoja tarkoitti. Esimerkiksi ”Joo, mutta…” tulkitaan helposti samaksi kuin olisi sanonut ei.

 

Ideapakka on Suomen parhaita kouluttajan ja valmentajan työkaluja, joka kokoaa menetelmiä näppärästi mukana kulkevaan muotoon taskukirjaksi. Löydät haluamasi ryhmätyö- ja fasilitointimenetelmät sekä järjestät ne haluamallasi tavalla.

 

Lisätietoa: https://ideapakka.fi/

Serfioitu fasilitaattori & coach

jani@ideapakka.fi  – p. 045 2772772

Lisää ideoita? Kurkkaa ideapakka.fi