Yrittäjätarina – Kari Kaivo-oja – Rohkeus Oy

Miten päädyit yrittäjäksi?

Aloin miettiä elämääni useampi vuosi sitten ja sitä, että haluanko työskennellä pelkästään finanssialalla lopun elämääni. Olin toiminut rahoitusalalla vuodesta 1989 saakka erilaisissa tehtävissä: henkilöstöasioiden hoitajana, perinnässä, yritysrahoituksessa, myyntijohtajana ja aluejohtajana. Lähestyi aika, jolloin eläkeikään on enää 10 vuotta, niin päätin, että yrittäjäksi ryhtymisen aika on nyt tai ei koskaan. Nyt vuonna 2020 yritykseni on ollut aktiivisena noin puolitoista vuotta.

Tein rohkean päätöksen ja irtisanouduin hyvästä työpaikasta ja turvatusta toimeentulosta.

Yrittäjäksi hyppäämisessä otin riskin jo sinällään, kun tein rohkean päätöksen ja irtisanouduin hyvästä työpaikasta ja turvatusta toimeentulosta. On todellakin eri asia lähteä hakemaan ansioita yrittäjänä. Mutta riskinotto kannatti, varsinkin elämän laadun kannalta. Minulla on vielä ala-aste ikäisiä tyttäriä kaksi ja yrittäjyyden ansiosta olen pystynyt muokkaamaan aikataulujani ja tekemisiäni heidän aikatauluihinsa paremmin sopivaksi. Olemaan heidän tukenaan, kun he sitä tarvitsevat.

Rohkeus Oy

Vaikka minulla oli paljon kokemusta yrityksistä, niin tuolloin huomasin vasta, miten paljon yrittäjällä on tekemistä yrityksen perustamisen osalta. Olin jo nuoresta saakka miettinyt yrittäjyyttä ja nauttinut, kun olin saanut olla eri alojen yrittäjien kanssa tekemisissä sekä saanut mahdollisuuden oppia heiltä vuosien varrella. Kaiken oppimani halusin tuoda muiden yrittäjien käyttöön ja auttaa muita yrityksiä menestymään entistä paremmin. Mieluisimpia osa-alueita työssäni on yrittäjien konsultointi yrityksen eri osa-alueiden kehittämisessä. Näistä esimerkkeinä johtamisen kehittäminen, myyntikoulutus ja rahoituspakettien kasaaminen yrityksille.

Vaikeinta aluksi oli yrityksen nimen keksiminen ja sitä tuskailin usein ääneenkin. Eräs yrittäjänä pitkään toiminut tuttuni sanoi, että hänellä olisi mielessään yksi yritysnimi, joka ei vielä ole käytössä ja hän on ajatellut sitä käyttävänsä, jos hän vielä joskus perustaisi uuden yrityksen. Reiluna kaverina hän totesi, että on valmis antamaan sen käyttööni, jos vain haluan, koska se kuulemma sopi minulle – näin yritykseni sai nimen Rohkeus Oy.

Liiketoiminnan uudistaminen ja kehittäminen on jatkuva prosessi

Yritykseni toiminta on hyvin moninaista ja olen tullut siihen vaiheeseen, että on täytynyt ryhtyä miettimään, miten saan parannettua kannattavuutta. Eli minun on täytynyt ryhtyä miettimään paremmin, mihin aikani käytän. Jos miettii koko yrittäjätaipalettani, tekisin kuitenkin kaiken samalla tavalla. Nyt osaisin tehdä ehkä kaiken vain vielä suunnitelmallisemmin.

Yrityksen kehittämisen tulisi olla jatkuva prosessi, ei vain pakon edessä tapahtuvaa toimintaa.

Itseäni uudistumisessa on auttanut myös se, kun tätä tekee muille yrittäjille, niin herää itsekin miettimään oman yrityksen toimintaa siinä samassa. Omaa liiketoimintaa täytyy katsoa rohkeasti ulkopuolisen silmin.

Terveiset muille yrittäjille

Yhteisöt ja verkostot ovat äärettömän tärkeitä yrittäjille. Kannattaa aina liittyä paikalliseen yrittäjäjärjestöön ja saada sitä kautta hyvät tukiverkostot käyttöönsä. Kehitä yritystäsi silloin, kun menee hyvin, jolloin voit tehdä kaiken omilla ehdoillasi. Mentoreita on myös saatavilla tueksesi, joten hyödynnä heitä.

Älä koskaan epäröi pyytää apua, kun sitä tarvitset.

-Kari Kaivo-oja